| 26 Mayıs Eylemine Doğru Emekçiler Mücadeleyi Tartıştı |
|
İZMİR (24.05.2010) - Emekçiler 26 Mayıs üzerinden sendikal bürokrasinin tutumunu ve yapmaları gerekenleri tartıştılar.
Tepe Kule Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenen foruma konuşmacı olarak Tez Kop-İş Eğitim Uzmanı yazar Volkan Yaraşır, SES İzmir Şube Yöneticisi Hüseyin Çoban, Eğitim-Sen 4 Nolu Şube Yöneticisi Ercan Yıldız, İzmir'de direnişte olan UPS, TEKEL ve Belediye Taşeron işçisinin konuşmacı olarak katıldığı forum yaklaşık beş saat sürdü. İki bölümden oluşan forumun birinci bölümünde Eğitim-Sen 4 Nolu Şube Yöneticisi Ercan Yıldız ve SES İzmir Şube yöneticisi Hüseyin Çoban konuştu.
İlk sözü alan Ercan Yıldız “26 Mayıs sözünü verenlerin sözünde durmadığı noktada TEKEL işçilerinin direnişine sahip çıkan ve kararlı bir şekilde mücadeleyi sürdüren sizleri saygıyla selamlıyorum.” dedi. Eğitim alanındaki sömürüye dikkat çeken Yıldız.
SES İzmir Şube Yöneticisi Hüseyin Çoban ise yaptığı konuşmada TEKEL işçileri şahsında dayatılan Birinci bölüm sorulan soruların ardından bitirildi. Verilen yarım saat aranın ardından ikinci bölüme geçildi. Kapitalizm insanı değil karı esas alır İkinci bölümde ilk sözü alan Volkan Yaraşır kot taşlama işçilerinin durumunu, kadın bir işçinin hamile olduğu için işten atılmasını, tuvaletlerin mesai saatlerinde kapatılması gibi uygulamaların yoğun olarak yaşandığı alanları mikro cehennem olarak tanımladı. Yaraşır, kapitalist sistemde hiçbir şeyin insan için üretilmediğini, her şeyin kar amaçlı üretildiğini belirterek “Eskiden insanlar üretim eksikliğinden yani kıtlıktan ölürdü, şimdi ise aşırı üretim olmasına rağmen ölür.” dedi. Yaraşır insana değil makineye yatırım yapan kapitalizm zaman içerisinde yaptığı aşırı üretimin elinde patladığını, çünkü satacak dolayısıyla alacak insan bulamadığını, çözüm olarak emekçilerin alım gücünü arttırmak için yeni bir sömürü alanı olan kredi kartlarını çıkardığını, ancak bu seferde verilen kredilerin geri dönmediğini belirterek ne yap salarda krizin çıkmasını önleyemeyeceklerini ifade etti. Yaraşır TEKEL işçisinin kendi içerisinde ulusal sorunu da çözdüğünü söyleyerek. “TEKEL işçileri bu sorunu hep beraber çektikleri horonlarıyla, halaylarıyla, zeybekleriyle, sınıf kardeşliğiyle çözdüler.” dedi. UPS işçisi “Direnirsen kazanırsın, direnmezsen kaybedersin” Bir Amerikan tekeli olan UPS taşıma şirketinden bir direnişçi işçi “ülkemiz bir sömürü cenneti olduğu için bizim sendikal mücadelemize tahammül edilmiyor. Bizler şu anda İstanbul ve İzmir’de direnişteyiz. Şu anda çoğunluğu örgütlemiş durumdayız. Direnişimizin garantisi nedir soracak olursanız. Birincisi yanımızda sağlam duran bir örgütümüz yani sendikamız, ikincisi ise direnirsek kazanırız, direnmezsek kaybederiz, diyorum.” dedi. Sendikalar işverenle (belediyeyle) ortak hareket ediyor Uzun zamandır yürüttükleri sendikal mücadelede sendikaların kendilerine sahip çıkmadığını, sendikaların kendilerini örgütlemeden kaçtığını, bundan dolayı mücadelelerini dernek çatısı altında yürütmeye çalıştıklarını söyleyen İzmir Büyük Şehir Belediyesine Bağlı taşeron park bahçe işçisi geçmişte 74 günlük açlık grevi yaparak mücadele verdiklerini ancak bunun TEKEL gibi gündeme gelmediğini söyledi. Park bahçe işçisi, önümüzde dönemde mücadelelerini yükselteceklerini söyledi. Forumda dikkat çeken önemli noktalardan biride katılımcılardan bir emekçinin yönelttiği eleştiriydi. orunun sınıfın siyasallaşması olduğunu söyleyen katılımcı, çözümün sendikal bürokrasiden beklendiğini, bununda yanlış olduğunu, çünkü sendikal bürokrasinin böyle bir derdinin olamayacağını vurguladı. Genel grev genel direniş çağrılarına da deyinen katılımcı her eylemin, her iş bırakmanın, her direnişin genel grev olarak gösterilemeyeceği bunun çok yanlış olduğu, bu yanlışa birçok devrimci kurumunda düştüğünü söyledi. |

Emek ve Mücadele Platformu tarafından “26 Mayıs grevine doğru emekçiler mücadeleyi tartışıyor” çağrısıyla bir forum düzenledi.
26 Mayıs kararını alanların sözünde durmadığı noktada direnişi sahiplenen sizleri selamlıyorum
“Ayrı bir sendika kurmak değil, mevcut sendikalar üzerinden taban örgütlenmesi yaparak mücadelemizi yürütmeliyiz.”